Klarinet - Izebrand de Boer

Lestijd/dag:

Dinsdagavond in Zuidhorn (CCZ) en woensdagavond in Leek (Oldenborg).

Contact:
Izebrand de Boer
Telefoon: 0594502922
Mobiel: 0612853829

E-mail

De docent

Izebrand de Boer studeerde aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam.
Al jarenlang is hij actief als uitvoerend musicus in het Noord-Nederlands Blazersensemble, het Noord Nederlands Orkest, het Dutch Palladium Orchestra, het Vestibule ensemble en diverse ad hoc ensembles. Ook vormt hij een vast duo met pianiste Irina Osetskaya. Hij maakte diverse concertreizen naar o.a. Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika. Naast de gewone klarinet bespeelt hij ook de es- en de basklarinet.
Sinds de opheffing van Muziekschool Westerkwartier is hij gaan samenwerken met Marianne Heeres onder de naam MuziekOpMaat (www.muziekopmaatzuidhorn.nl). Bij het lesgeven wordt Izebrand vooral geïnspireerd door zijn talloze musiceerervaringen bij allerlei orkesten en ensembles. Zijn enthousiasme hiervoor probeert hij over te brengen op zijn leerlingen. Daarbij laat hij zoveel mogelijk muziekstijlen aan bod komen.

Klarinetles

De klarinet is een houten blaasinstrument. Doordat aan de bovenkant een dun rietje van bamboe zit gaat het trillen als je er op blaast. Daarbij moet je wel je lippen aanspannen (het helpt als je aan vies eten denkt). Als het rietje gaat trillen krijg je geluid. Door verschillende kleppen in te drukken kun je hele hoge en hele lage tonen spelen. De lage tonen klinken heel donker, maar de hoge juist weer helder.
Op een klarinet kun je allerlei soorten muziek spelen, van klassiek tot popmuziek. De klarinet is ook heel geschikt om mee samen te spelen. Als je wilt kun je in een harmonieorkest of een symfonieorkest spelen, of zelfs in een jazzband, maar ook samen met piano of andere instrumenten. Als je op klarinetles zit doe je elk jaar mee aan een gewone uitvoering en vaak ook aan een groot concert, waarbij alle leerlingen bijvoorbeeld in een orkest spelen. Meestal kun je na een paar maanden les al bekende (kinder)liedjes spelen en na een half jaar al sinterklaas- en kerstliedjes.
Je kunt beginnen met klarinet leren spelen vanaf ongeveer 7 jaar. Het is belangrijk dat je voortanden zijn gewisseld, anders kun je het mondstuk niet goed in je mond zetten. Als je vingers nog klein zijn krijg je eerst les op een klarinet die kleiner en lichter is (deze zijn te huur via de docent). Na een 1 of 2 jaar kun je dan overgaan op een gewone klarinet.
Ook volwassenen zijn van harte welkom op les, zowel beginners als gevorderden.
   
Wanneer je meer wilt weten over klarinetles kun je altijd een afspraak maken om bij een les te komen kijken of om een gratis proefles te krijgen.