Fagot - Margaretha den Hollander

Fagotles en klarinetles

Lesplaats: Marum

Lesdag: maandag

Lessen Fagot en klarinet


Margaretha den Hollander was vroeger klarinettist, en speelt nu alweer jaren fagot. Sinds 2000 is zij professioneel actief als fagottist op zeer diverse podia.
Zij is als 1e fagottist vast verbonden aan het Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO), het Symfonisch Begeleidings Orkest en het sinds 2016 bestaande Nootstroom - zie www.nootstroom.nl. Ook speelt zij in het Antonin Quintet, een professioneel blaaskwintet dat bestaat uit fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot.
Verder is zij actief als freelancer, onder meer met begeleiden van koren in kleine bezetting - zowel bij concerten als CD-opnamen, deelname aan orkestproducties van speciaal geformeerde en reguliere orkesten, operetteproducties van amateurverenigingen enz. enz. Zij ging al meerdere keren mee op tournee met studentenorkesten (o.a. Polen, Spanje, Italië).
Margaretha geeft ook fagotles en klarinetles aan de muziekschool in Emden (D), en privéles. 


De fagot is een houten blaasinstrument dat al 500 jaar bestaat. Het instrument bestaat uit een conische buis van 2,59 m. Dat is heel lang en daarom klinkt het instrument laag. Deze buis wordt 'dubbelgevouwen' omdat het anders te onhandig is om te bespelen. Als je zelf ongeveer even groot bent als de fagot (1.45 m) kun je al beginnen met lessen. Voor kleinere of jongere leerlingen is er de fagottino, die kleiner is en een kwart of een kwint hoger klinkt. Hier kun je 1 of 2 jaar op spelen en dan stap je over op de grote fagot. De fagot heeft een dubbelriet: twee licht gebogen rietbladen die met koperdraad en garen bij elkaar worden gehouden. Het riet wordt direct tussen de lippen genomen, in het begin kriebelt dat een beetje! Maar daar wen je snel aan, en dan kun je al vrij snel een mooie toon uit je fagot krijgen.
Fagottisten zijn er veel te weinig, je zult dus al heel snel gevraagd worden voor samenspelgroepen of b.v. harmonie-orkest. Om in het symfonieorkest te kunnen spelen moet je al vergevorderd zijn, want dat zijn altijd solo-partijen. 
De fagot is zowel voor kinderen als voor volwassenen geschikt om mee te beginnen. Overstappen op de fagot vanaf een ander instrument is ook mogelijk, de meeste fagottisten zijn niet op fagot begonnen, maar b.v. op klarinet.
Goede leerlingfagotten zijn te koop vanaf  ongeveer €2500, of te huur maar dat is niet echt voordelig. Fagottino's zijn ook te huur.

Contact
Margaretha den Hollander
E-mail Margaretha.fagot@gmail.com

Telefoon: 0644604293