Fagot en klarinet - Margaretha den Hollander

 

Lesplaatsen

Maandag in Marum (KBW)

Dinsdag in Sebaldeburen (SMG)

 

Contact

E-mail Margaretha.fagot@gmail.com

Telefoon 0644604293 

 

Margaretha den Hollander speelde vroeger klarinet bij de Koninklijke Militaire Kapel in den Haag, en speelt nu alweer tientallen jaren fagot. Sinds 2000 is zij professioneel actief als fagottist op zeer diverse podia. Zij is als 1e fagottist verbonden aan het Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO), het Symfonisch Begeleidings Orkest en speelt al jaren bij de Friesian Proms in Leeuwarden. Ook speelt zij in het Antonin Quintet, een professioneel blaaskwintet dat bestaat uit fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot.

Margaretha geeft ook fagotles en klarinetles aan de muziekschool in Emden (D), en privéles. 

 

De klarinet is een prachtig houten blaasinstrument dat vanaf ongeveer 7 jaar bespeeld kan worden, als de tanden gewisseld zijn. De klank varieert van laag-sonoor tot zeer hoog en fel, en er kan zeer virtuoos op gespeeld worden - al duurt dat natuurlijk wel een tijdje. Met een klarinet kan je in veel orkesten terecht, bijna iedereen begint bij een samenspelgroep of harmonie-orkest en later zou je ook kunnen gaan spelen in een symfonie-orkest of bv. een eigen band. Op les kan je kiezen uit veel muziekstijlen, bv. bekende liedjes, jazz, popsongs of Klezmer. We spelen afwisselende muziek, natuurlijk uit een lesboek en ook stukjes met CD of piano, of duetten. De keus is aan jou.

De klarinet is zowel voor kinderen als voor volwassenen geschikt om mee te beginnen. Overstappen op de klarinet vanaf een ander instrument is ook mogelijk. Goede leerlingklarinetten zijn te koop vanaf ongeveer € 500, of te huur. Vraag de docent naar de mogelijkheden en koop niet zelf een instrument.

 

De fagot is het grootste houten blaasinstrument, dat al ruim 500 jaar bestaat. Vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar / lengte 1,50 m kun je op fagotles. Het instrument heeft een lage sonore klank en is heel lang, het wordt 'dubbelgevouwen' omdat het anders te onhandig is om te bespelen. Ben je nog te jong of te klein dan is er de fagottino, een kleinere fagot die wat hoger klinkt. Hier kun je 1 of 2 jaar op spelen en dan stap je over op de grote fagot. De fagot heeft een dubbelriet, dat in het begin misschien wat kriebelt in je mond. 

De fagot is zowel voor kinderen als voor volwassenen geschikt om mee te beginnen. Overstappen op de fagot vanaf een ander instrument is ook mogelijk, de meeste fagottisten zijn niet op fagot begonnen, maar b.v. op klarinet.
Goede leerlingfagotten zijn te koop vanaf  ongeveer € 2500, of te huur. Fagottino's zijn ook te huur. Vraag de docent naar de mogelijkheden en koop niet zelf een instrument.