Algemene muziektheorie - Roelf Postma

Algemene Muziektheorie, Coördinator

 

Algemene muziektheorie: dinsdagavond MFC Marheem Marum, donderdagavond Cult. Centrum Zuidhorn, vrijdagmiddag Oldeborg Leek

Contact:

Roelf Postma

Telefoon: 0657703506

E-mail muziekschool

E-mail docent

Algemene Muziektheorie:

Voor de leerlingen Instrumentaal/Vocaal/Hafabra die gaan toewerken naar een speelexamen voorziet de muziekschool Kunstbedrijven een cursus Algemene Muziektheorie van 10 lessen.De theorielessen worden afgerond met een schriftelijk examen; het behalen van dit examen met een postitief reslutaat geeft toegang tot het speelexamen. Gezien de waarde van dit examen theorie, hanteert muziekschool Kunstbedrijven een 80% verplichtstelling voor het volgen van de cursus. Aan het volgen van deze cursus zijn voor de desbetreffende leerlingen geen kosten verbonden.

Roelf Postma:

Studeerde aan het conservatorium te Groningen pauken/slagwerk klassiek bij o.a. Gerard van de Kolk. Behaalde in 1996 het Staatsexamen pauken/slagwerk docerend- en uitvoerend musicus te Den Haag. Hij vervolgde zijn studie bij Prof. M. Müller, solopaukenist van het "Gewandhausorchester" te Leipzig.
 
Werkte als paukenist/slagwerker bij verscheidene orkesten in Nederland, waaronder het Noord Nederlands Orkest, Johan Willem Friso Kapel (tegenwoordig Kon. Mil. Kapel "Johan Willem Friso"), het "L'Orchestre Particulare (o.a.bekend van het TV programma "Una Voce Particulare", met als presentator Ernst Daniel Smid) en als percussionist bij o.a. Joop van den Ende's musicals "Mamma Mia" en "Beauty and the Beast" ('Belle en het Beest').

In 2011 studeerde hij af aan "Bourdon Hogeschool voor Muziek" voor koor-en orkestdirectie bij Leo Rijkaart, Gerrit Fokkema en Ton van der Valk.
Als koordirigent werkte bij een aantal jongerenkoren waaronder o.a. "Rhythm" uit Grijpskerk, waarmee hij de musical/rockopera "Jesus Christ Superstar" in maart 2006 met succes heeft uitgevoerd en leidde hij het beroemde muzikale sprookje "Peter en de Wolf" van S. Prokofiev in 2010 voor Stichting "Op verhaal komen" op landgoed Nienoord.
Daarnaast was hij samen met Sebastian Demydczuk de  oprichter en werkzaam als artistiek leider van 2000 tot 2017 van slagwerkgroep 'Procussion' Westerkwartier. Hij was tevens verbonden van 2010 tot 2017  als  muzikaal artistiek leider van het showkorps 'North Frisian Percussion Corps' uit Dokkum en werkte daarvoor als muzikaal artistiek leider voor showkorps 'Dindua' Oldekerk ( Gr.), met wie  hij in 2013 de spraakmakende show 'We will Rock You' van de legendarische rockgroep Queen op het Wereld Muziek Concours podium te Kerkrade ten gehore bracht. 

Op dit moment dirigeert hij het muziekschoolorkest van Kunstbedrijven, het 'Metropool KW', en is vanaf 1 januari 2019 dirigent en muzikaal leider van het groninger smartlappenkoor 'Eelsk' en vaste drummer van de (streek)rockcoverband 'Durk & the Jappies'.

Naast zijn uitvoerende/docerende en dirigerende werkzaamheden is hij een veel gevraagd componist/arrangeur voor verschillende koren/korpsen en andere muzikale gezelschappen en was tevens werkzaam in het artistiek team van het openluchttheater "Swet" (Requiem voor meerdere gebouwen in het Westerkwartier), waarvoor hij de compositie's heeft geschreven van de delen Kyrie (Swet 1 "de Burcht"-Grijpskerk), Sanctus (Swet 2 cafe "Helmus"-Grootegast en het Offertorium (Swet 5 "Kamp Nuis"-Nuis) en als slot van het project "Swet" heeft hij met Gert E. Sennema (artistiek leider "Swet") het Volkslied van het Westerkwartier gecomponeerd, naar een idee van Willem Wessels (producent "Swet") voor het slotdeel In Paradisum (Swet 7,Oostindie-De Wilp). Tevens componeerde hij de muziek voor het openluchttheaterstuk "Stien of Bragel" in opdracht van "Northern Meeting" 2011, welke opgevoerd is met in de hoofdrol o.a. Miranda Bolhuis (bekend van de RTVNoord serie "Boven Wotter" en de "Full Minties").
In 2012-2013 was hij de initiator van de " Carmina Burana" van C. Orff om deze uit te voeren met het schoolorkest van Kunstbedrijven met een samengesteld koor uit deze regio. Hij zocht contact met Alie de Vries en vertaalde samen met haar de "Carmina Burana" in het Westerkwartiers naar teksten van Willem Wilmink.

Van april t/m september 2019 was hij componist en muzikaal leider van de openluchtmuziektheaterproductie 'Noar Huus', een western op z'n het Westerkwartiers, naar het script van Jan Houwing met als regisseur Saskia Broertjes

Foto: Caroline Penris www.carolinepenris.nl