Accordeon - Henk Puister

Algemene informatie over Het Accordeon :

Begint het bij jou ook te kriebelen bij het horen van een Franse musettewals of een hartstochtelijk gespeelde Argentijnse tango ?
Misschien word je ook vrolijk bij het horen van de Tex-Mex muziek van de groep Rowwen Hèze !
En als het hart sneller gaat kloppen bij de sprankelende ritmes van de Balkan of bij de melancholische melodieën uit Ierland, Rusland of Scandinavie, dan is het accordeon een goede keuze.
Ook invloeden uit de Amerikaanse cultuur, zoals de Blues en de Jazz laten we niet onberoerd, want het accordeon is van alle markten thuis !
Het accordeon is de laatste decennia uitgegroeid tot een volwaardig en veelzijdig instrument door jong en oud gewaardeerd.

Het accordeon is een betrekkelijk jong instrument. Je kunt wel stellen dat dit het laatste akoestische instrument is dat ontwikkelt is. Alle instrumenten die later ontstaan zijn hebben vaak een stekker nodig om tot klankopwekking te komen. Aan het begin van de vorige eeuw koppelde Cyrill Demian een soort mondharmonika aan een blaasbalg. Door er knoppen aan te maken, en later ook pianotoetsen, kon men er melodiën op spelen. Sindsdien heeft het instrument een enorme technische, maar ook muzikale ontwikkeling door gemaakt. Na het Europese continent veroverde het gemakkelijk mee te nemen instrument de rest van de wereld.
Een accordeon bestaat in hoofdzaak uit drie gedeelten : aan de rechterkant van de speler bevindt zich het klavier (dit kan bestaan uit knoppen of pianotoetsen). In het midden zit de beweegbare “balg”. En aan de linkerkant zitten een indrukwekkend aantal knoppen : de zgn. bassen.
De naam ”accordeon” duidt op het feit dat door het indrukken van één basknop een compleet akkoord tot klinken kan worden gebracht.
Dat het accordeon sinds kort ook in complete digitale versie verkrijgbaar is maakt het instrument helemaal bij de tijd : niet alleen accordeonklanken kunnen ten gehore worden gebracht, maar ook elektronische opgewekte geluiden, net als bij een keyboard/synthesiser !

Vanaf ongeveer 8 jaar kun je met accordeonlessen beginnen.
Een vooropleiding is niet nodig : tijdens de lessen wordt op eenvoudige wijze het noten lezen aangeleerd.
De keuze van het lesmateriaal is afhankelijk van de docent en de aanleg en interesse van de leerling. De voorkeur voor licht, klassiek of volksmuziek bepaalt mede de inhoud van de lessen. Zo worden op het accordeon ook liedjes uit de actuele hitlijsten gespeeld ! Dit zal zeker de jonge leerlingen stimuleren. Bij de lessen staat uiteraard het speelplezier voorop!

Aanschaf :
Kinderen (maar ook volwassenen) verdienen het op een goed instrument te leren spelen ! De lust tot muziek maken kan bij kinderen definitief verpest worden als ze moeten leren op een krakkemikkig instrument.
De vragen die je moet stellen bij de aanschaf zijn : welk formaat accordeon past bij mij, welke muziek spreekt mij aan, wil ik veel registratie (=klank)mogelijkheden, kies ik voor piano of knopaccordeon en natuurlijk : welk budget heb ik ter beschikking ?
Het is daarom verstandig zorgvuldig en in overleg met de docent een instrument te kiezen.
Door het grote aanbod (ook tweede hands) valt er weinig te zeggen over de aanschafprijzen.
De grootte van een instrument wordt afgemeten aan het aantal basknoppen. Zo hebben we 40, 48, 72, 80 (tegenwoordig niet meer zo gangbaar), 96 en 120 bassers. Voor de kleine 40/48 beginners instrumenten voor kinderen moet je rekenen op nieuwprijzen van € 750,00 tot € 1000,00.
Tweedehands ben je voor goede beginners instrumenten ongeveer tussen de € 300 en € 750,00 kwijt.
Sommige handelaren verhuren ook accordeons.
Let er bij de aanschaf van een accordeon vooral ook op of de winkelier over de kennis en apparatuur beschikt om het instrument zelf te kunnen repareren ! Goede reparateurs zijn vaak moeilijk te vinden. Een instrument geruime tijd te moeten missen omdat het opgestuurd moet worden omdat de verkoper het zelf niet kan repareren is niet alleen extra duur, maar ook vervelend.
Goede en betrouwbare merken zijn o.a. Victoria, Hohner, Pigini en Weltmeister.
Vooral goedkope Chinese import instrumenten geven vaak problemen.

De lessen worden in kleine groepjes (zoveel mogelijk ingedeeld naar gelijk nivo/leeftijd) of individueel gegeven.
Het rooster wordt in overleg met de leerling gemaakt hierbij zoveel mogelijk rekening houdend met bijv. de schooltijden etc.

Lesdagen :

Accordeonles - Muziekschool Kunstbedrijven in Leek : VMBO OldenborgWaezenburglaan 51 : maandagmiddag en vroege avond,        dinsdagmiddag en avond.

Accordeonles - Muziekschool Kunstbedrijven in Zuidhorn : Cultureel Centrum Zuidhorn, Jellemaweg 3 : woensdagmiddag en avond.


Bent U of uw kind enthousiast geworden ?
Neem dan contact op met de accordeondocent van Kunst-Bedrijven Westerkwartier voor het maken van een afspraak.
Wellicht wordt dit het begin van een leuke hobby waar je je hele leven veel plezier aan hebt !

Contact :

Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier - Accordeonles


Accordeondocent :

Henk Puister
Telefoon: 0503116385
Mobiel 0620059560
E-mail